Polenska kijavica

Polenska kijavica (hay fever) poznata I pod nazivom senska groznica ili alergijski rinitis je uzrokovana alergijskom reakcijom i predstavlja zapaljenje sluzokože koja oblaže nos i grlo. Polensku kijavicu uglavnom izazivaju poleni trave, drveća ili korova,grinje,dlake kucnih ljubimaca kao i budj iz spoljašnje sredine. Pre svega, javlja se u proleće kada je visoka koncentracija polena u vazduhu.Simptomi polenske kijavice se javljaju ubrzo nakon kontakta sa alergenom.
To su: svrab u nosu, često kijanje, zapušen nos i česta sekrecija iz nosa, nadražene, crvene i suzne oči, slivanje sekreta iz nosa u grlo vrlo cesto sa osecajem tezine u predelu sinusa.

Za razliku od prehlade polenska kijavica nije uzrokovana virusom. Ukoliko je došlo do težeg oblika zapaljenja sluzokože nosa, usled hronične iritacije može doći do krvavljenja iz nosa. Kod pojedinih osoba glavobolje su čest pratilac alergijskih kijavica. Bolest počinje naglo, a tegobe obično traju nekoliko nedelja.Ponekad se javlja I povisena temperatura i lose opste stanje I umor sto moze da umanji radnu sposobnost ili oteza ucenje kod dece .Ako naucimo kako da izbegnemo okidace I ako pronadjemo pravo lecenje mozemo efikasno da resimo ovaj problem.

BICOM biorezonantna metoda je postala poznata po svom brzom I efikasnom lecenju alergijskih rinitisa I drugih alergijskih stanja.Vrlo je ocigledno da savremena alopatska medicina nema pravi odgovor u vezi lecenja pacijenata sa alergijskim rinitisom I da se tu pokazala nemocnom.
Vest o visokoj uspesnosti biorezonantne medicine u lecenju alergijskog rinitisa brzo se proširila među pacijentima i mnogi ovom metodom uspevaju da rese svoj dugogodisnji problem koji im je narusavao kvalitet zivota . To se svakako pripisuje i činjenici da je broj ljudi koji pate od alergija u stalnom porastu već godinama, a mnogi pacijenti su razočarani u opcije koje im pruza konvencionalna medicina.

Simptomi
Visoka temperatura I drugi znaci i simptomi obično počinju odmah nakon su osetljive osobe izložene određenoim cesticama supstance (alergen) i mogu uključivati:

- Kijavicu i nazalnu kongestiju
- Suzenje ili svrab očiju
- Kijanje
- Kašalj
- Svrab nosa , krova usta ili grla
- Pritisak u sinusima i bol u predelu cela I lica
- Otoci plave boje kože ispod očiju (alergijske modrice pod očima)
- Smanjen osecaj mirisa I ukusa

Vreme u godini može biti faktor

Simptomi senske groznice mogu da počnu ili se pogoršaju u određenom periodu godine, izazvani polenima drveca, trave ili korova. Ako su pacijenti osetljivi na alergene u stambenom prostoru, kao što su grinje, bubašvabe, budj ili dlake kucnih ljubimaca,simptomi se mogu javljati tokom cele godine

Iako alergijski rinitis može da počne u bilo kom zivotnom dobu, najcesce pocinje u detinjstvu ili ranom zrelom dobu.Intenzitet simptoma moze da se menja tokom zivota pacijenata a najcesce se smanjuje postepeno kod starijih sto nije uvek slucaj.

U kojim slucajevima se treba obratiti lekaru:

- Pretpostavljate da možda imate alergijski rhinitis, narocito ako su simptomi teski
- Ako su vasi simptomi dugotrajni I dosadni
- Ako je povisena temperatura smetnja tokom cele godine
- Antialergijski lekovi vam ne pomazu,odnosno ne kontrolisu simptome
- Antialergijski lekovi vam pomazu , ali nuspojave su problem (cesto zabrinjavajuce nuspojave)
- Ako pored postojecih simptoma imate vec dijagnostikovane nazalne polipe , astmu ili česte upale sinusa

Mnoge osobe - posebno deca – mogu da se naviknu na simptome alergijskog rinitisa. Pravilno lečenje može da smanji iritirajuće simptome ali ,sto je jos vaznije,da spreci evoluciju bolesti ka ozbiljnim I teskim alergijskim stanjima kao sto su alergijska astma ili ekcem.

Uzroci
U procesu koji se zove senzibilizacija, imuni sistem pogrešno identifikuje najcesce bezopasne cestice odredjenih supstanci kao nešto sto je strano i štetno. Imuni sistem tada počinje proizvodnju antitela protiv ovih cestica. Sledeći put kada se dođe u kontakt sa tom supstancom, antitela prepoznaju ove supstance i pokrecu imuni sistem za oslobađanje hemijskih supstanci, kao što su histamin, u krvotok. Ove hemikalije imunog sistema izazvaju reakciju koja dovodi do znakova iritacije i simptoma alergijskog rinitisa.

Sezonski okidači polenske kijavice su:
- Poleni drveca, u proleće I tokom leta
- Poleni trava, uobičajena u kasno proleće i leto
- Polen ambrozije, kraj leta,pocetak jeseni
- Spore iz gljivica i budji, što može biti gore za vreme toplo - vreme meseca

Perenijalni (tokom cele godine) okidaci polenske kijavice su:
- Grinje
- Dlake, perje, perut kože i pljuvačka kućnih ljubimaca, kao što su mačke, psi ili ptice
- Spore gljivica i budji

Povisena temperatura i drugi simptomi ne znače da je neko alergičan na seno. Uprkos svom imenu, senska groznica se gotovo nikad ne aktivira cesticama ili mirisom sena.

Faktori rizika
Sledeći faktori mogu da povećaju rizik za pojavu ili pogorsanje alergijskog rinitisa:

- Osobe koje imaju druge alergije ili astmu
- Osobe koje su nasledno predisponirane sa alergijama ili astmom
- Osobe koje zive ili rade u okruženju koje se stalno izlaže alergenima - kao što su životinjske dlake

Komplikacije
Problemi koji se mogu povezati sa alergijskim rinitisom uključuju:

- Smanjen kvalitet života. Visoka temperatura može da ometa pacjente u fizickim aktivnostima i da doprinese smanjenju produktivnosti na poslu. Za mnoge ljude, simptomi senske groznice mogu dovesti do izostanaka s posla ili škole.
- Loše spavanje.-Simptomi alergijskog rinitisa dovode do loseg spavanja I nesanice.
- Pogoršanje astme-Ako pacijent ima astmu, polenska kijavica može da pogorša simptome i znakove, kao što su kašalj i pištanje.
- Sinusitis- Dugotrajni alergijski rinitis moze da poveća osjetljivost sinusa i dovede do infekcije ili upale sluzokoze koja oblaže sinuse.
- Infekcija uva. Kod dece, alergijski rhinitis je veoma često uzrok infekcije u srednjem uvu (otitis media)

 

Prijatelji Centra